Veneto

Veneto

Deze regio ligt in het Noordoostelijke deel van Italië, aan de voet van de Dolomieten. Het is vooral bekend om de stad Venetië maar heeft zo veel meer te bieden. De Povlakte en Podelta zijn een van de meest vruchtbare streken van het Middellandse Zee gebied. Hier worden vele rijstsoorten verbouwd en hierdoor is dit gebied de voedingsschuur van Italië. De regio Veneto biedt alles voor een geslaagde vakantie!

Venetië

De Dogenstad Venetië is gebouw op 118 kleine eilandjes en ligt aan een lagune. Heerlijk slenteren over de bruggetjes en nauwe staatjes, een gondeltocht maken door de kanalen en genieten van al het moois wat de stad te bieden heeft: het Dogenpaleis, Rialtobrug, San Marco plein…..een betoverende stad.

Verona

Ook Verona is een geweldige stad met het beroemde balkon van Romeo en Julia en de Arena. Sfeervolle pleinen waar het goed toeven is met een glaasje Aperol Spritz, afkomstig uit deze streek. Vergeet zeker Vicenza en Padua niet. Ook prachtige steden met interessante bezienswaardigheden.

Dolomieten

De Dolomieten zijn natuurlijk zowel in de zomer als in de winter ideaal om te bezoeken. Een en al schoonheid en veelzijdigheid in dit landschap! In de zomer heerst er een mild mediterraan klimaat, ideaal voor het maken van heerlijke wandelingen. Ook liggen er prachtige, kraakheldere meertjes waar het heerlijk toeven is. Zodra de temperaturen dalen en er een witte deken over de bergen valt is de tijd voor de wintersporters aangebroken.

Risotto

In de vlakten van de rivieren Po, Adige en Piave groeit de rijst voor de Risotto en maïs voor de Polenta. Tevens lopen hier de runderen die melk leveren voor de Grana Padano en Taleggio kazen. 
De Adriatische Zee voor een enorme variatie aan vis. Venetië is de stad met de hoogste vis- en zeevruchten consumptie van het land.

Grappa

Na een heerlijke maaltijd is een Grappa de perfecte afsluiter. Grappa wordt gemaakt uit druivenschillen die overblijven na het maken van wijn. De schillen zitten boordevol aroma’s. Bassano del Grappa wordt gezien als de plaats waar grappa voor het eerst is gemaakt en heeft hier dan ook haar naam aan te danken. Uit deze regio komt ook de Asiago kaas.

Valdobbiadene – Prosecco Superiore

Het moederland van Valdobbiadene DOCG en Cartizze Superiore Docg wikkelt zich af tussen de heuvels van Valdobbiadene, de uitkijkende bergen, een immens amfitheater dat het gebied beschermt tegen de westenwinden. De geologische structuur en de diepe gelaagdheid, herinnering aan oude zeeën, zijn de oorsprong van deze “zachte” wijnen.

 

De meeste druiven die in Valdobbiadene en Conegliano worden geteeld, worden tegenwoordig gebruikt voor de productie van mousserende wijn. Valdobbiadene DOCG heeft de afgelopen jaren steeds meer erkenning gekregen en werd de best erkende en meest gevraagde Charmat-mousserende wijn ter wereld. Sommige mensen geloven ten onrechte dat mousserende wijn gemaakt door de Charmat-methode als “minder belangrijk” wordt beschouwd dan wijn die met de traditionele methode wordt gemaakt, maar elke wijn heeft zijn eigen karakter en geschiedenis, evenals zijn eigen harmonie, balans en uitdrukkingen die typerend zijn en kan niet worden vergeleken.
De Charmat-methode is het ideale systeem voor de productie van mousserende wijnen met fruitige en florale aroma’s, omdat deze methode het oorspronkelijke karakter van de vrucht respecteert. Tijdens de tweede gisting van deze mousserende wijnen met bloemige en fruitige aroma’s, is het primaire doel om elke interferentie te vermijden die wordt veroorzaakt door de fermentatiegist die de uniciteit van zowel fruit als terroirs onveranderd laat.

De keuze om niets toe te voegen of af te trekken is ongetwijfeld een niet gemakkelijke taak: het betekent weten hoe te accepteren wat de aarde en de wijnstok al hebben geleverd, en gevoelig werken om het evenwicht, de harmonie en de aantrekkingskracht uit te drukken die kenmerkend zijn voor deze wijnen .
Het belangrijkste verschil tussen de Charmat en de Traditionele methode ligt in de duur van de gistmoer na de ‘prijs de mousse’, dat is de ontwikkeling van de kooldioxide, die in het eerste geval zo kort mogelijk is, en in de tweede een veel langer.

Valdobbiadene DOCG is een fascinerende wijn vanwege zijn zachtheid, zijn souplesse, zijn gematigde lichaam, zijn fluwelen zachtheid en zijn sapidity. Het is een harmonieuze en sierlijke wijn, en een die smeekt te worden gedronken.
Het fundamentele aspect van Valdobbiadene DOCG is het absolute respect voor de oorspronkelijke kenmerken van de vrucht. Daarom is het ambitieuze doel bij het maken van Prosecco altijd om de aard en het gebied van de geselecteerde druiven uit te drukken, zonder iets toe te voegen of weg te nemen: een strikte naleving van een methode om de expressieve integriteit van de vrucht te behouden is de enige manier om de natuurlijke balans en de harmonie te bereiken die elke wijn kan overbrengen.

Amarone di Valpolicella

De Amarone is de meest prestigieuze wijn uit Veneto. Net zoals de Brunello aan Toscane is verbonden en Barolo aan Piemonte, is de Amarone dat met Veneto. De Amarone is gemaakt van 3 druivensoorten, een blend dus, de Corvina, Rondinella en Molinara. Deze druiven worden ook gebruikt voor de DOC Bardolino wijn.

Vinificatie – drogen druiven

De druiven worden geplukt en niet direct geperst. De druiven worden eerst in mandjes gedroogd, minstens 4 maanden, en na enkele maanden worden ze geperst. Hierdoor is het suikergehalte toegenomen en zorgt dit voor een heel mooie volle fruitige wijn. Naarmate de wijn rijpt op fles, wordt deze iets minder fruitiger en iets bitterder, maar dat zorgt niet voor een afname in kwaliteit. De wijnen kunnen qua prestige dus prima wedijveren met de Brunello en Barolo wijnen. Deze wijnen zijn ver buiten Italië geliefd en gekend. Ben je in Verona, ga dan zeker rondom Verona de lokale wijnhuizen bezoeken. Zoals het wijnhuis van Giovanni Ederle in Verona.

Chiaretto

Chiaretto is de lokale naam voor Rosé wijn in het Bardolino wijngebied. Rondom badplaats Bardolino, dit ligt aan het Gardameer, liggen in het achterland meerdere wijnhuizen en zijn maken prima wijnen. Ook prima alternatieven voor de vaak prijzigere wijnen uit het Amarone gebied. De Chiaretto rosé is van heel goede kwaliteit en echt genieten op een zonnig terras aan het Gardameer. Wij hebben er al meerdere mogen drinken, aanrader!!

La Strada del vino Bardolino

 

Etappes in Veneto

  • Tappa 18 trekt vanuit Valdaora / Olang, Dolomiten naar Santa Maria di Sala in Veneto, Venetië
  • Tappa 20 Is een dolomiten etappe die zich zowel in Veneto als Trentino afspeelt. De finish is in Feltre Veneto, maar de hoge dolomiten passages in Trentino.
  • Tappa 21 is een finale tijdrit in het Verona van Romeo en Julia. Is de Giro al beslist of heeft Tom Dumoulin deze etappe nog nodig, zoals in 2017 in Milaan?