Puglia

Puglia

Puglia is de hak van Italië en stond jaren bekend als de regio van de bulkwijn. Dit is de laatste 20 jaren veranderd en de kwaliteitswijnen uit Puglia zijn aan een opmars begonnen. Negroamaro en Primitivo zijn niet meer weg te denken uit de wijnwinkels. Wij zijn dan ook verheugd dat ze minstens 1 dag in deze prachtige provincie verblijven.

Omgeving

Puglia heeft prachtige natuur. Hooggebergte heeft het niet, maar schitterende heuvels die doen denken aan het Engelse platteland met schitterende muurtjes en de typische trulli uit Puglia. We waren zelf ook ooit in Puglia en verbleven in een Trullo in Alberobello. Vliegen kan makkelijk op Bari een typische zuid-Italiaanse stad. Lecce helemaal in het zuiden van Puglia wordt ook wel het Firenze van het zuiden genoemd met de mooie oude gebouwen die doen denken aan de sfeer in Firenze.

Olijfolie

Puglia heeft naast de vele wijnvelden ook heel veel, en kwalitatief goede, olijfolie te bieden. Deze olijfbomen zie je in het schitterende landschap veel terug. Op de tafels in de restaurants krijg je dan ook super verse olijfolie met heerlijke aromo’s te proeven. Een culinaire tip is Osteria Bell’Italia in Cisternino. Een klein restaurantje, waar je eerst je eten uit een vitrine mag aanwijzen, dus geen menukaart. Het eten wordt vervolgens gemaakt en naar je tafel gebracht. Super leuke sfeer tussen de lokale bevolking. Enkele jaren, nadat wij er waren geweest kwam deze Osteria ook in een Vlaanderen Vakantieland special over Puglia voorbij. Een leuke herkenning!

Wijn

Zoals gezegd heeft de wijn een opmars gemaakt en is niet alleen binnen, maar ook buiten Italië geroemd om zijn kwaliteit.

Cantine Losito Vini Bio uit Puglia liggen in het land van Gargano (Terre del Gargano) valkbij de aankomst van de 6e etappe. Op hun website krijg je een mooi beeld van hun biologische wijnen uit Puglia. Ze hebben niet alleen Primitivo en Negroamaro, maar nog enkele prachtige wijnen van een lokale druif.

Etappe in Puglia tijdens Giro d’Italia 2019

  • Tappa 6 vertrekt in Cassino (Lazio) en finisht in het natuurpark Gargano bij San Giovanni Rotondo.