Lombardia

Lombardia

Lombardije is een van de grootste provincies van deze Giro d’Italia. Alleen de eilanden Sardinië en Sicilië en Piemonte zijn groter. Ondanks de grootte van de provincie is het niet een provincie dat bekend staat om de wijn. Toch komen er enkele geweldige wijnen vandaag, zoals de Oltrepo Pavese in het uiterste zuiden, de bubbels van Franciacorta en de nebbiolo delle alpi in Valtellina in het uiterste noorden.

Meren

Lombardije is een van de Noordelijkste regio’s van Italië en grenst in het noorden aan de Alpen en de Zwitserse grens en in het zuiden aan de Po-rivier. et is de streek van de Italiaanse meren. Het Gardameer, Comomeer en Lago Maggiore zijn toeristische trekpleisters en rondom deze meren is er veel vertier. Naast al het vertier kan men in deze regio zeker genieten van prachtige natuur: de Alpen, groene valleien en het natuurgebied Parco Nazionale dello Stelvio. Dit alles in combinatie met een heerlijk klimaat zorgt ervoor dat het op alle gebied genieten is in deze prachtige regio. In de 6de eeuw voor Christus vestigden zich in de streek de “Longobardi”. Deze barbaren hebben er mede voor gezorgd dat de Romeinen definitief het velden ruimden. Vandaar ook de naam Lombardije.

Milano

De hoofdstad van Lombardije is Milaan, modestad en het kloppende financiële hart van het land.
In Milaan vind je veel exclusieve winkels maar ook de bekende Dom en het Leonardo da Vinci Museum.
Naast deze metropool zijn er meerdere, kleinere en knusse, steden te vinden in Lombardije. Mantova is een prachtige stad met veel paleizen, kapellen en kunst. Como, aan het gelijknamige meer, is bekend vanwege de zijde. Rondom de meren liggen schilderachtige dorpjes, en steden als Bergamo en Pavia zijn zeker ook de moeite waard.

Cucina di Lombardia

De Italiaanse keuken is zeer omvangrijk en de lokale specialiteiten worden haast altijd met verse ingrediënten bereid. Verse vis uit de meren speelt een belangrijke rol in de maaltijden. Risotto, Polenta en Gnocchi worden in allerlei varianten geserveerd. Lombardije is ook een belangrijke kaasregio in Italië. De beroemde Gorgonzola komt hier vandaan. Een zoete specialiteit is “tortelli cremaschi”: deegkussentjes gevuld met bitterkoekjes.

Valtellina

Valtellina is een van onze persoonlijke favorieten. We kwamen hier afgelopen jaar enkele keren, waarbij de opzet van een reis naar de Valtellina WineTrail het idee was. Dit is uiteindelijk ook uitgevoerd en daarover kun je uitgebreidt lezen op Valdivini – wijnbeleving.

In Valtellina bezochten we de wijnhuizen: Nino Negri, La Spia, Marcel Zanolari, Triacca en Sassi Solivi.

Valtellina is een vallei die loopt van het Comomeer, via Sondrio en Tirano naar Bormio. De wijnstokken zijn op het noorden geplant, tussen Chiavenna en Tirano. Er zijn 5 subzones, Maroggia, Sassella, Grumello, Inferno en Valgella.

Chiavennasca

In Valtellina wordt de nebbiolo chiavennasca genoemd en op sommige labels van wijnboeren wordt dit ook nog vermeldt. De laatste jaren heeft het Consorzio een nieuwe term bedacht om hun wijnen goed te vermarkten: Nebbiolo delle alpi. Deze benaming is meer dan juist, aangezien de vallei in het hooggebergte ligt. Aan de noordkant met de wijnterrassen heb je de Alpe di Retiche di Sondrio. De Retische Alpen die grenzen aan de Berninagroep vanuit het Zwitserse Engadin. Aan de zuidkant doemen de Orobische Alpen op.

Valtellina Superiore

De Valtellina superiore DOCG mag zich zo noemen als de wijn minimaal een jaar heeft gerijpt op eikenhouten vaten. Daarnaast moet de wijn minsten 90% nebbiolo bevatten en 10% andere lokale druiven.

Sforsato / Sfurzat

Sforsato is een een specialiteit, eveneens gemaakt van nebbiolo, maar daarbij worden de druiven na late pluk een paar maanden, meestal tot eind januari, begin februari, gedroogd in bakjes. Hier maken ze Sforsato van, vergelijkbaar aan de Amarone di Valpollicella wijnen.

Franciacorta

De Franciacorta wijnen zijn mousserende wijnen die gemaakt worden op de Methode Traditionelle met een 2e gisting op fles. Chardonnay, Pinot bianco en Pinot Nero worden hiervoor gebruikt. De lokale druif Erbamat wordt ook gebruikt in kleine hoeveelheid in de blend. De rijping moet minimaal 25 maanden zijn. Er is ook rosé en millisimato, een wijn van 1 jaargang. Hiervoor dient de wijn 37 maanden rijpen.

Oltrepò Pavese

The Oltrepò Pavese is het heuvelachtige lint van land in het zuiden van Lombardia, bekend vanwege zijn overlap met 4 provincies: Lombardia, Piemonte, Liguria en Emilia-Romagna. Zeker in deze Giro d’Italia valt op dat een etappe door 3 van deze provincies loopt. De keuze voor deze wijnen is niet moeilijk, maar in welke provincie laat je deze terugkomen. Wij kiezen voor Lombardia. Mede door deze specifieke overlap is Oltrepò Pavese vol van verschillende culturen, tradities en keukens, maar deze heel mooi met elkaar geintegreerd. Je kunt met enige verbeelding deze regio ook beschouwen als de overgang van Noord naar de buik van Italia.

Consorzio Tutela Vini Oltrepò Pavese 

DOC and DOCG

In Oltrepo Pavese is slechts 1 DOCG, de DOCG Oltrepò Pavese Metodo Classico. De Cruasé is een rosé variant, waarbij minimaal 70% pinot nero moet zitten. Het betreft een Mousserende wijn die op de Methode Traditionelle is gemaakt, dus zoals Champagne en Cava. Er zijn ook nog 7 DOC benamingen, zoals Bonarda dell’Oltrepò Pavese, Buttafuoco dell’Oltrepò Pavese, Casteggio, Oltrepò Pavese, Oltrepò Pavese Pinot grigio, Pinot Noir Oltrepò Pavese en Sangue di Giuda Oltrepò Pavese).

Druiven

Op de heuvels achter Padova zijn de volgende druiven het meest aangeplant: Croatina, Barbera, Pinot nero, Riesling en Moscato. De topwijn is de Cruasé, de rosé mousserende wijn. De stille wijn die gebruikt wordt is de Bonarda en hiervoor gebruiken ze de Pinot Nero druiven (Pinot Noir). De meest karakteristieke wijn uit deze regio is de Riesling, de meest internationaal erkende de Pinot Noir

The Blood of Judas

Sangue di Giuda is het domein van de rode zoete wijnen van Oltrepo Pavese. Deze wijn is een blend van de druiven Barbera, Cortina en Rara Uva.

Sangue di Giuda oftewel Het bloed van Judas!

Etappes in Lombardia tijdens Giro d’Italia 2019

  • Tappa 11 gaat richting Novi Liguri (Piemonte), maar ze finishen op de grens met Lombardije, net voorbij Altrepo Pavese en bij die wijnen willen we stilstaan in deze etappe.
  • Tappa 15 loopt van Ivrea naar Como aan het Comomeer. In deze etappe rijden de renners een mini Giro di Lombardia met beklimmingen van de fameuze Madonna del Ghisallo en de Muro di Sormano. De start is in Ivrea, een gebied in het noorden van Piemonte. Daar worden ook nebbiolo wijnen gemaakt, Nebbiolo di Carema.
  • Tappa 16 Gaat over de Gavia en mortirolo en daarbij raken ze de Valtellina vallei bijna aan. De topwijnen uit Valtellina zullen we dan belichten.

Belangrijke andere wielerkoersen in Lombardia

  • Milano – San Remo, La Primavera, de eerste grote klassieker van het professionele wielerseizoen. Een van de 5 monumenten in het wielrennen. Dit jaar gewonnen door Julian Alaphilippe.
  • Milano – Torino – voorbereidingskoers voor de Ronde van Lombardije
  • Il Lombardia – De Ronde van Lombardije, oftewel de ronde van de vallende bladeren. Een van de 5 wielermonumenten, naast de Milaan-San Remo. De andere 3 zijn de Ronde van Vlaanderen, Paris-Roubaix (de hel van het noorden) en Liège-Bastogne-Liège (La Doyene)