Giro literatuur

Wielerromantiek

Hier op deze site draait alles om wijn, maar we zullen zeer zeker ook over wielrennen schrijven. Korte blogs, waarbij wijn en wielrennen een hoofdrol spelen. De echte wielerverslagen laten we aan de publieke media en mensen als Thijs Zonneveld. Aangezien wij(n) de romantiek van het wielrennen enorm gaaf vinden, willen we jullie wel tippen op enkele leuke literaire werkjes uit onze wielerhistorie.

Dino Buzzati – De ronde van Italië 1949

Dino Buzzati, journalist van de Corriere della sera, wordt gevraagd verslag te doen van de Giro d’Italia in de jaren net na de oorlog, 1949. Dino is geen sportverslaggever en heeft niet veel kennis van het wielrennen, maar waagt zich er wel aan. Wat volgt is een prachtig epos over 21 dagen Giro d’Italia en het duel tussen 2 van de beste wielrenners die Italië ooit heeft voorgebracht: Gino Bartali & Fausto Coppi.

Erik Brouwer – De ronde van Italië 2007

Erik stapt in de voetsporen van Buzzati en beschrijft op Buzzati-wijze de Giro van 2007. Met gevoel voor details beschrijft Erik de ronde van 2007 op zijn eigen, prachtige manier. Een apart hoofdstuk is de open brief aan doktor Fuentes. De Giro 2007 zit dan midden in de Operacion Puerto affaire. Ivan Basso neemt op het laatste moment niet deel en in deze ronde is de hoop gericht op de jongere renners als Vincenco Nibali en Riccardo Ricco. Danilo di Luca zal deze ronde uiteindelijk winnen. Mooi beschreven en leest zich erg makkelijk.

De Muur – Forza, forza corridori!

Wielertijdschrift voor Nederland en Vlaanderen met korte verhalen over het wielrennen in Italië. Prachtige anekdotes uit vele jaren wielerhistorie in Italiaanse koersen. Wie kent Jo de Roo nog, de dubbelwinnaar van de Ronde van Lombardije en wat als een schrijver van de Muur de Mur de Sormano niet blijkt te kennen. Mooie verhalen gebundeld en geschreven door onder andere Wilfried de Jong, Bert Wagendorp, maar ook een mailconversatie tussen Gijs Zandbergen en Marco Pinotti.