Emilia-Romagna

Emilia Romagna

Bologna

Bologna staat bekend als de culinaire hoofdstad van Italie. De universiteit van Bologna is een van de oudste ter wereld. Doordat er  al eeuwenlang studenten uit vele landen in de stad verblijven is voor Bologna de gastronomie altijd een heel belangrijk aspect geweest.

De Bolognesi maken de beste verse pasta’s, en dan voornamelijk gevuld. Ook kennen ze als enige het echte recept van de Ragu alla Bolognese. In de Bolognese keuken wordt voornamelijk gewerkt met stevige vleeswaren en kazen, boter en room. Vandaar ook de bijnaam “La Grassa”, de vette.

Mortadella is een van de bekendste specialiteiten. De worst bestaat uit gehakt varkensvlees met lange, witte vetslierten. Deze zorgen voor de typische structuur. Elke slagerij hanteert een eigen, geheim kruidenmengsel, dat een persoonlijke stempel erop drukt.

Bologna heeft de beste lasagne, tortellini en tagliatelle ter wereld. Deze pasta’s worden tot in perfectie bereid. De tortellini’s zijn altijd rijkelijk gevuld. Alleen dan mag er volgens de inwoners van tortellini worden gesproken. De Bolognese specialiteit bij uitstek is de Ragu alla Bolgnese. Een overheerlijke vleessaus waarbij Tagliatelle het beste smaakt.

Parma

Parma is een charmante stad met een prachtig oud centrum, mooie tuinen en parken. De rijke historie is terug te vinden in de architectuur, muziek en literatuur. Na een dag slenteren door deze heerlijke stad en genoten te hebben van de prachtige bezienswaardigheden strijkt men neer in een gezellige trattoria voor het proeven van de lokale lekkernijen.

Prosciutto di Parma

Prosciutto di Parmais ham uit de provincie Parma. Dit is de echte, authentieke gedroogde ham en mag alleen zo genoemd worden wanneer het varken geboren is in deze regio. Deze ham moet minstens 12 tot 15 maanden drogen en wordt ingewreven met zout. Hierdoor heeft de prosciutto een milde, zoutige smaak en wordt deze ook veel verwerkt in gerechten.

Er is ook ieder jaar een Festival del Prosciutto di Parma, oftewel het Parma Ham Festival

Coppa di Parma

Coppa di Parma is een hamsoort met een sterkere, kruidige smaak. Coppa wordt veelal gebruikt als broodbeleg of als hapje op een plank met vleeswaren.

Parmigiano Reggiano

Parmigiano Reggiano is de Koning der kazen. De vruchtbare heuvellanden in het Noorden van Italie zijn vormgegeven door de rivier de Po en zijn rijkelijk begroeid met gras en wilde kruiden. Zeer geschikt dus voor de koeien om naar hartenlust te grazen. Parmigiano Reggiono heeft een rijping minimaal 24 maanden. Door de stevige zuivel brokkelt de kaas bij het snijden en de smaak is zeer intens. Parmigiano Reggiano is in Europa beschermd tegen namaak door middel van een Beschermde Oorsprongs Benaming (B.O.B., in Italiaans D.O.P.). In deze verordening staat omschreven waar de kaas geproduceerd mag worden, maar ook aan welke eisen een kaasmaker moet voldoen.

Modena

Ten Zuiden van de Po Vallei ligt de oude stad Modena. De stad heeft de bijnaam ”hoofdstad van de motor” omdat veel fabrikanten van sportauto’s hier hun basis hebben. Er liggen veen mooie operahuizen in de stad. De beroemde tenor Luciano Pavarotti komt uit Modena. De magnifieke Kathedraal van Modena staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

Van de Trebbiano druif wordt niet alleen wijn gemaakt maar ook de Aceto Balsamico Tradizionale.
Men laat de ingedikte mos over een periode van minimaal 12 jaar rijpen in houten vaten. De vaten liggen echter niet in koele kelders maar op krakende zolders waar het ’s winters ijskoud is en ’s zomers broeierig warm. Hierdoor kan de aceto goed rijpen en zijn aroma ontwikkelen. Het is dus een langdurig en kostbaar proces waar veel vakmanschap bij komt kijken. De originele balsamico heeft daardoor de wettelijk beschermde aanduiding Aceto Balsamico Tradizionale di Modena of Aceto Balsamico Tradizionale di Reggio Emilia.

Een andere specialiteit is Zampone di Modena, een varkenspoot gevuld met restjes varkensvlees en specerijen. Zampone stamt al uit de Middeleeuwen, toen was het een goede manier om slachtafval alsnog tot iets eetbaars te verwerken. Inmiddels is het een traditioneel gerecht met Kerst en Oudjaarsavond en wordt voornamelijk geserveerd met linzen.

Ravenna

Het historisch stadje Ravenna heeft veel te bieden: een gezellig centrum, prachtige bezienswaardigheden, lekker eten en de zee op maar een paar kilometer afstand. De stad is vooral beroemd door de prachtige Mozaïeken die zelfs op de Werelderfgoedlijst van Unesco staan.

Vini di Emilia Romagna

Het belangrijkste waar we de Giro d’Italia voor volgen is natuurlijk de wijn. La Grande Partenza is ideaal voor Emilia-Romagna om hun wijnen op de kaart te zetten.

Lees bijvoorbeeld het artikel over de promotie van Lambrusco in Emilia-Romagna. Vooral de etappe van Ravenna naar Modena zal hiervoor worden aangegrepen.

Via Emilia

Het territorium van Emilia Romagna strekt zich helemaal uit over de Via Emilia, aan de ene kant de Apennijnen, ideaal voor de druiven en het klimaat en aan de andere kant de vlaktes die zich uitstrekken en afdalen naar de Po rivier en de Adriatische kust. Emilia-Romagna is een van de grootste Italiaanse wijnregio’s, met 60.000 hectares aan wijnvelden heeft het alleen Sicilië, Puglia, Veneto en Toscane boven zich. Er wordt rond de 6 millioen hectoliter geproduceerd, alleen Veneto produceert meer.

In Emilia heb je een belangrijke Denominazione di origine controllata e garantita (DOCG), zoals Colli Bolognesi Classico Pignoletto DOCG en in Romagna: Romagna Albana DOCG en 23 DOC verdeeld over de 9 provincies. Er worden 63 druivensoorten vernoemnd in deze regio’s, zoals de Trebbiano Romagnolo en Sangiovese .

Afhankelijk van het wijngebied de druiven worden vernoemd in de wijnen van de verschillende benamingen, dus de Trebbiano Romagnolo wordt Colli d’Imola Trebbiano, Colli di Faenza Trebbiano of Trebbiano di Romagna. Pignoletto, wat alleen in wit wordt gebruikt, wordt gebruikt in verschillende gebieden zoals Colli Bolognesi Pignoletto, Colli d’Imola Pignoletto en Reno Pignoletto. Onder de rode wijnen is de Sangiovese druif populair, zoals bij Colli d’Imola Sangiovese, Colli di Faenza Sangiovese en Sangiovese di Romagna. Er wordt ook veel gewerkt met klassieke druiven als Cabernet Sauvignon en Merlot. Albana di Romagna, de druif waarvan men ook mousserende wijn maakt, is ook een van de DOCG wijnen van de regio.

Via Emilia

Langs de Via Emilia (Engels) vinden we 4 productie homegene gebieden op basis van traditie en samenstelling.
In Colli di Piacenza en Parma, waar Barbera en Bonarda druif overheersen, en in Oltrepò Pavese. Dan komen we in het land van de Lambrusco, dat zich uitstrekt van oevers van de Po tot aan de provincie van Modena. Via de Colli Bolognesi en de laaggelegen Reno vallei, voornamelijke witte druif, komen we uiteindelijk in de geweldige wijngaarden van Romagna. Hier overheerst de Sangiovese, Albana en Trebbiano.

Etappes in Emilia-Romagna tijdens de  Giro d’Italia 2019

  • Tappa 1 – La Grande Partenza is in Bologna en begint met een tijdrit. Deze finisht in de wijk San Luca, bekend van de finale van de Ronde van Emilia.
  • Tappa 2 – verlaat Emilia Romagna en trekt via Bologna naar Toscana
  • Tappa 9 – Na een lus naar het zuiden, komen de renners weer terug in Emila-Romagna. Deze etappe staat bekend als de Wijn etappe, ook een tijdrit, en trekt van Riccione naar San Marino.
  • Tappa 10 – Van kustplaats Ravenna naar Modena
  • Tappa 11 – Via Carpi trekken de renners richting Piemonte, onderweg passeren ze de mooie wijnstreek Altrepó Pavese, maar ze finishen in Novi Ligure, Piemonte.

Belangrijke andere wielerkoersen in Emilia-Romagna