Tappa 16 Cima Coppi – Passo di Gavia

Wijnen van de Giro 2019 tappa 16 La Spia Wines

Waar zijn we: Sondrio – Valtellina

Tappa Lovere → Ponte di Legno

De etappe van Lovere naar Ponte di Legno trekt over de Passo Gavia en de Passo del Mortirolo, 2 roemruchte klimmen uit de Giro historie. De Passo Gavia is deze Giro de Cima Coppi met een hoogte van 2618m. Deze rit zal veel teweeg brengen in het algemeen klassement.

Lovere tappa 16

Ponte di Legno tappa 16

Cima Coppi

De Cima Coppi is een prijs die je kunt winnen als je als renner als eerste de hoogste passage van de ronde van Italië hebt weten te ronden. Vandaag beklimmen ze ‘Cima Coppi‘ en dat is de Gavia met een hoogte van 2614m.

Wijn

Alpi Retiche IGT Rosso – La Spia Wines 2017
Druiven: Nebbiolo (100%)

La Spia Winery uit Sondrio is de sponsor van deze etappe. La Spia heeft ook een wijnbar en heeft enkele geweldige wijnen in hun assortiment, allemaal gemaakt met de Nebbiolo druif, lokaal Chiavennasca genaamd.

Wij waren al enkele keren in Valtellina en hieronder een kort stuk over ons bezoek aan La Spia wijnbar in november, ten tijde van de Valtellina WineTrail. In 2019 gaan we deze reis weer organiseren.

La Spia winebar

We zijn uitgenodigd door Emil Calimberti van La Spia. Emil werkt als wijnmaker bij het wijnhuis van Michele Rigamonti, een jonge generatie wijnboer. La Spia heeft net buiten Sondrio een prachtige wijnbar en daar worden we ontvangen voor enkele hapjes en prachtige wijnen, waaronder een witte nebbiolo. De naam La Spia komt van de La Spia hill en is sinds 1962 in bezit van de Rigamonti familie. Ze besluiten er wijnstokken met Nebbiolo aan te planten. In 2006 is pas de eerste officiële oogst met het label Valtellina Superiore Riserva DOCG. De wijngaarden van Valtellina zijn allemaal aangelegd op terrassen, zo ook die van La Spia. Er is verschil in vlakkere en zeer steile delen. Dit is machinaal niet te bewerken en alles gaat hier met de hand. In de wijngaard worden geen chemicaliën gebruikt die de bloei verstoren, maar biologisch willen ze het niet noemen. Het zijn wijnstokken van 30-35 jaar oud. Alleen dode stokken worden iedere winter vervangen, niet herplant. ‘Vin de Vieilles vignes’, zoals ze in Frankrijk zeggen. De avond bij La Spia is gezellig en we genieten van enkele topwijnen van dit wijnhuis.

Lees meer over de Valtellina wijnen op de pagina van Lombardia

Smaakprofiel volgens La Spia..

{smaak beschrijving}

Wijn review

{volgt}

 

 

Please follow and like us:
RSS
Follow by Email
Facebook
Facebook
Instagram