Val d’Aosta

Valle d’Aosta

De Giro gaat in 2019 door de 2 kleinste provincies van Italië. De ene, Molise, ligt het zuidelijkste op de route en Val d’Aosta in het uiterste noorden. Val d’Aosta ligt ingeklemd tussen Frankrijk, Zwitserland en de grotere, bekende provincies Lombardia en Piemonte.

Hooggebergte

Aosta is vooral bekend om het hooggebergte, zoals het Parco Gran Paradiso of het Mont-Blanc massief. Er is veel klim-en outdoorsport, zoals de bekende Tor de Géants. De ultieme uithoudingsrace voor trailrunners, maar ook de Ultratrail de Mont-Blanc doet deze regio aan en is het officieuze WK voor de ultratrailers. Deze route om het Mont-Blanc massief is 166km lang en prachtig. Je kunt deze hiken via vele berghutten of eens kiezen voor een georganiseerde Trailreis van MudSweatTrails.

Sensatie

Ritten in val d’Aosta lijken garant te staan voor sensatie. Vorig jaar was er de rit van Susa naar Cervinia, aan de voet van de Matterhorn. De rit voordien was er vuurwerk geweest op de colle delle Finestre, waar Chris Froome een waanzinnige solo begon en het roze wist te pakken. Tom Dumoulin probeerde de dag nadien om alsnog het roze te grijpen, maar was niet bij machte Froome te lossen.

Dit jaar trekken de renners weer naar de voet van een alpenreus. De Matterhorn wordt ingeruild voor de Mont-Blanc, de witte berg. Finish in Courmayeur en wederom gegarandeerd spektakel, al zal het zonder Chris Froome zijn. Egon Bernal is echter een waardige vervanger binnen zijn ploeg.

Vini di Val d’Aosta

Of moeten we “les vins” zeggen? Aosta heeft de meeste affiniteit met Frankrijk van heel Italië. De naam Courmayeur is Frans net zoals Saint-Vincent, daarmee hebben we direct de finish-en startlocatie benoemd van de route van de etappe in het Aostadal. Met de bovengenoemde elementen, zoals de bergen, verwacht je niet echt wijnbouw, maar ook hier worden wijnen geproduceerd.

Val d’Aosta is echter duidelijk de kleinste wijnproducent van Italië. Het is er vrij droog, de wijnen liggen er op het zuiden en zuidoosten op een hoogte tussen de 300 en 800meter.

De witte wijn ‘Blanc de Morgex’ komt zelfs van 1200m hoogte! wijnhuis Cave Mont-Blanc die de Wijnen van de Giro sponsort heeft deze wijnen, maar ook veel top mousserende wijnen.

Wijnbouw is hier kostbaar, omdat ze met terrassen werken, net zoals in Valtellina. De terrassen zijn opgebouwd met pergola’s, meestal in rotssteen gemaakt. Identiek als in Ivrea, net over de in Piemonte, daar worden ook zulke terrassen gebouwd en zijn de pergola’s ingewikkeld in stenen knotsen. Dit houdt de warmte vast en zorgt ervoor dat ze ‘s nachts deze warmte nog voelen. Hierdoor ontstaan in deze regio de beste groeicondities.

Druivensoorten

Er worden in valle d’Aosta veel traditionele, autochtone, druiven gebruikt. Het belangrijkste druivenras is de Picotendro, een nebbiolo kloon. Voor witte wijnen worden voornamelijk Moscato Bianco en Pinot Grigio gebruikt. Er zijn echter ook bekende rassen uit Frankrijk aangeplant, zoals Gamay (Beaujolais), Pinot Noir en Chardonnay (Bourgogne). Een andere bekende autochtoon voor rode wijn is de Petit Rouge druif.

Grappa

Naast de stille wijnen worden er ook mousserende wijnen en distillaten gemaakt. De fameuze grappa krijg je hier ook volop. En ook hier zijn er vele varianten, zoals de Grappa di Nebbiolo, Grappa di Blanc de Morgex en de Grappa di Chambave Moscato.

Wijnroute

Iedere zichzelf respecterende wijnregio heeft tegenwoordig een wijnroute. In het Aostadal is deze ook present. Ook hier zie je de Franse taal terug in de naam van de wijnroute.

Kaas en Charcuterie

De bekendste kaas van Aosta is de Fontina kaas. Maar er is veel meer kaas te vinden in deze bergregio, zoals de Fromadzo en vele geitenkazen. Ook veel te vinden zijn de spek en hammen uit Aosta. Denk aan Jambon des Bosses of de Lard d’Arnad speck. Speck is typisch een bergspecialiteit, die je ook veel terugziet in Alto Adige

Etappe in Val d’Aosta tijdens Giro d’Italia 2019

  • Tappa 14 Start in Saint-Vincent en finisht uiteindelijk in Courmayeur aan de voet van de Mont-Blanc. Dit is een zware bergetappe.
Please follow and like us:
RSS
Follow by Email
Facebook
Facebook
Instagram