Lazio

Lazio

Lazio is een sfeervolle regio rond Rome, dat alle aandacht opeist. Dit is niet terecht en hierdoor wordt de prachtige provincie te weinig eer aangedaan. Lazio is een van de mooiste regio’s van Italië en is bezaaid met Romeinse overblijfselen. De streek ligt aan de Tyrrheense zee en heeft een aantal mooie stranden.
De hoge rotsformaties en vele meren zijn te danken aan de vulkanische activiteiten in de Prehistorie. Kenmerkend voor Lazio zijn de dorpen die op deze rotsformaties werden gebouwd.

Frascati
Frascati

Ostia Antica is een oude Romeinse haven is redelijk goede staat. Nimfa, een Middeleeuws dorp, omgetoverd tot een weelderige, sprookjesachtige Botanische tuin. Ten zuiden van Rome vind je prachtige villa’s van pausen en prinsen uit de 16de eeuw. Orvinio is een fotogeniek dorp en behoort, dankzij het kasteel en de omliggende bergen, tot een van de mooiste dorpen van Lazio. De vruchtbare bodem van Lazio is ideaal voor, fruit- olijf- en notenbomen. Dit vormen dan ook de basis ingrediënten voor de streekgerechten. Aan de kust zijn vongole, mosselen en inktvis populaire gerechten en in de bossen wild zwijn. Ook de Spaghetti Carbonara (spaghetti van de Kolenbrander) komt uit de Romeinse keuken.

Vini di Lazio – bianco!

Lazio produceert relatief weinig rode wijnen. Van de 25 grootste (DOC) gebieden, zijn er 20 witte wijn producenten. De meest gebruikte druiven zijn de Malvasia en Trebbiano en ook in minder mate de Sauvignon Blanc, Chardonnay en Viognier. De 2 bekendste DOC’s zijn die van startplaats Frascati en Est! Est! Est! di Montefiascone. Dit gebied ligt noordelijk van Rome

Est!

De aparte naam Est! Est! Est! is afkomstig van een bisschop die in het jaar 1000 wilde benadrukken of een restaurant goed eten en wijn serveerde. Er werd vervolgens op de poort ‘Est!’ gekalkt, een teken van een goede keuken. Letterlijk vertaald “Hier is het”. In het plaatsje MonteFiascone was een voorproever zo enthousiast dat hij er 3 keer Est! Est! Est! schreef. De bisschop was ook overtuigd en is er blijven wonen tot zijn dood.

Etappe in Lazio tijdens Giro d’Italia 2019

  • Tappa 5 Frascati – Terracina aan de kust.

Belangrijke andere wielerkoersen in Lazio

  • Roma Maxima, De ronde van Lazio, in 2014 voor het laatst georganiseerd. De laatste editie werd gewonnen door huidig wereldkampioen Alejandro Valverde.
Please follow and like us:
RSS
Follow by Email
Facebook
Facebook
Instagram