Giro 2017: Alberobello Puglia

Persbericht Giro d’Italia

Italië ontdekkingsreis

Ter gelegenheid van haar 110e verjaardag komt de Giro d’Italia thuis en vertrekt opnieuw vanuit haar roots. We zien en voelen nog steeds de mystieke magie van de Giro start in Jeruzalem. Dit jaar is La Grande Partenza vanuit Bologna, dat voor het eerst finish podium was op 13 mei 1909. De start is een tijdrit met historie, een heuvel op tijdrit naar San Luca, die ons meeneemt naar de legende van Fiorenzo Magni. Vanaf dan zal de Giro d’Italia de traditionele roze draad zijn die verenigt en ons Italië laat herontdekken.

Het wordt de zoveelste reis die plaatsen en figuren uit de Italiaanse geschiedenis oproept. Beginnend in  Fucecchio, een eerbetoon aan Indro Montanelli (een tijdgenoot van de Giro omdat hij in 1909 werd geboren), vervolgens Da Vinci voor de 500ste verjaardag van zijn overlijden en de finish in San Giovanni
Rotondo waar we Pater Pio herinneren. Cuneo-Pinerolo (hoewel met een andere route) is de verwijzing naar de honderdste verjaardag van de geboorte van Fausto Coppi die, 70 jaar geleden, de eerste Cuneo-Pinerolo etappe won na 192 kilometer over de beruchte Col d’Izoard. Gino Bartali kruiste de finishlijn als tweede, bijna 12 minuten later (11’52 “), en Alfredo Martini werd derde, bijna 20 ‘later. Dit is het ultimum van etappes in de geschiedenis van de roze race voor iedereen.

Zwaartepunt Giro

Technisch gezien lijkt het een zware Giro, die tegelijkertijd modern en traditioneel is. Mauro Vegni heeft twee tijdritten uitgetekend in het eerste deel van de ronde en een op de laatste dag, in Verona. Wellicht dat we dan nog een race krijgen voor de zege, maar of dat na een week van bergen nog nodig is, zal moeten blijken. De bergen, die echt het verschil maken, zijn geconcentreerd in de laatste week. Het is geen Giro op maat gemaakt voor een kampioen in het bijzonder, maar het is duidelijk dat het zeer aantrekkelijk is voor rijders die sterk zowel bergop als in tijdritten. De eerste twee races tegen de klok op San Luca en Riccione-San Marino zijn een mooie mix voor tijdrijders en klimmers. In Verona kan de tijdrit nog voor vuurwerk zorgen, zoals in 2017 in Milaan met de winst van Tom Dumoulin ten opzichte van Vincenzo Nibali en Nairo Quintana.

Het is geen Giro op maat gemaakt voor een kampioen in het bijzonder, maar het is duidelijk dat het zeer aantrekkelijk is voor rijders die sterk zowel bergop als in tijdritten.

Hooggebergte

Het zullen de bergetappes zijn, zoals altijd, die ons iets meer vertellen. De aankomst op grote hoogten van Ceresole Reale (Lago Serrù), Courmayeur en de Croce d’Aune, zullen interessant zijn, maar de meest in het oog springende etappe is die van Lovere-Ponte di Legno over de passen Presolana, Gavia en Mortirolo. De Gavia brengt de renners naar 2600m en is dit jaar Cima Coppi en deze etappe moeten de renners 5700 hoogtemeters overbruggen.

De grote finale zal plaatsvinden in de Arena in Verona. Iedere keer als de Giro eindigde in Verona met een tijdrit, won altijd een Italiaan: Giovanni Battaglin in 1981, Francesco Moser in 1984 en Ivan Basso in 2010. Wie schrijft dit jaar geschiedenis?

 

 

Please follow and like us:
RSS
Follow by Email
Facebook
Facebook
Instagram