La Maliosa Rosso 2017 Toscana I.G.T.

La Maliosa wijngaard

De wijngaard, tussen 300 en 320m boven zeeniveau, werd aan het einde van de jaren 60 geplant
met een mix van Italiaanse en historische Maremma-druivensoorten. In het deel van de rode druiven is er voornamelijk Ciliegiolo aangeplant, gevolgd door Sangiovese en minder gekende druivensoorten als Cannonau gris. Het trainingssysteem ligt dichter bij gemengde gebogen riet en aangespoorde cordon snoeien.

Metodo Corino

Bodem- en plantbeheer worden uitgevoerd volgens de Metodo Corino, een totaal biologisch-dynamische wijnbouw op basis van planten. Specifieke zorg wordt besteed aan de bodemkwaliteit en levensduur van de wijnstok, ook door het gebruik van hooimulchproducten geproduceerd in de boerderij.  De wijnstokken zijn zonder topping aan de lei vastgemaakt en de bladactiviteit wordt tot laat verlengd in het seizoen.

2017 was een jaargang gekenmerkt door een grote en langdurige droogte, waarin minder dan 200mm regen viel. In de late winter vond de ontkieming vroeg plaats en werd gevolgd door aanzienlijke vorst aan het einde van april. De zomer begon vroeg en de hoge temperaturen hielden meer als 90 dagen aan en bereikten een maximum van meer dan 40 ° C. Desondanks werd de oogst volgens plan uitgevoerd in de maand september.

Oogst en wijnbereiding

De druivenoogst is het fundamentele moment in ons wijnbereidingsproces en wordt bereikt door een strenge handmatige selectie van de druiven. De druiven worden ontsteeld en de gisting begint via natuurlijk lokaal gisten. Tijdens de gisting wordt alleen een regelmatige ponsbewerking uitgevoerd vanaf 48 uur na het plaatsen van de most in de vaten. Maceration gaat door tot vier weken, dan wordt de wijn gerijpt in houten vaten gedurende ongeveer 10 maanden. Er wordt geen enkele interventie uitgevoerd en er zijn geen oenologische toevoegingen.

La Maliosa Rosso is gemaakt van de selectie van de beste Ciliegiolo-druiven met een kleine hoeveelheid Sangiovese en Cannonau gris. De totale sulfietwaarde is minder dan 15 mg / liter. Het alcoholgehalte is 14,50%.

Smaakprofiel volgens La Maliosa

Uiterlijk

De kleur is vol en intens, ondoordringbaar robijnrood. Het verklaart zijn structuur vanaf het moment dat het op het glas valt.

Neus

In de neus is het warm en omhult met intense aroma’s die kenmerkend zijn voor de Ciliegiolo druif: marasca kers, zwarte kers en pruimenjam geflankeerd door een zachtaardig balsamiciteit van mediterrane scrub en een tertiair aspect verborgen in de afwerking, die leer, wierook en lak toevoegt om het intense en gebalanceerde te voltooien.

Palate

In de mond is het gestructureerd, warm, complex en verrassend. Het overstroomt het gehemelte
met een ematische aanwezigheid samengesteld uit minerale intensiteit en extractief ronding, die al in evenwicht is en die op zijn beurt reageert met het hout en zuurstof om een ​​complexe en aanhoudende wijn te produceren. De tannine is aanwezig en goed verfijnd, maar nooit schokkend. De lange maceratie produceert een opwindende en blijvende dynamiek in de tijd.

Suggestie

We raden aan om met eierpasta te combineren met sauzen met een sterke smaak, inclusief ragu; herfstsoepen met champignons en vet vlees; goed gerijpte schapen kaas en geroosterd wit en rood vlees. Het is ook uitstekend met games, inclusief uitvoerig bereide recepten en goed gerijpte salami. La Maliosa Rosso is een levende wijn in constante evolutie. We raden u aan de tijd te nemen om ervan te genieten
transformaties en om de wijn voor een paar minuten te openen alvorens te proeven.

Please follow and like us:
RSS
Follow by Email
Facebook
Facebook
Instagram