Cantina Giovanni Ederle Verona

Verona

De laatste etappe wordt verreden in de stad van Romeo en Julia. Het lijkt niet direct de stad van Jos en Tom te worden, daar is het parcours te grillig voor, maar Tom zou volstaan. Natuurlijk hopen wij op een scenario als 2017, maar eigenlijk zou het nog mooier zijn als hij kan starten met de roze trui in de finale tijdrit, dan kunnen wij al met een gerust hart een Amarone di Valpolicella van Cantina Giovanni Ederle opentrekken.

Cantina Giovanni Ederle zal de laatste etappe van deze Giro sponsoren en wij zullen jullie laten kennismaken met deze gepassioneerde wijnmaker.

Giovanni Ederle – The Vine Grower

Giovanni studeerde Wijnbouwwetenschap en -technologie aan de universiteit van Verona, maar zonder een graad te behalen, sinds het landbouwwerk tussenbeide kwam en de tijd om te studeren verdween. Hij besloot dit project te starten toen hij nog maar 18 was, ambitieus en een beetje onverantwoordelijk. Hij ontwortelde de oude wijngaard, plantte nieuwe stekken en scheuten en hielp hen de daaropvolgende twee jaar alleen te groeien. De eerste, kleine, experimentele oogst werd opgeslagen in de nieuw gereorganiseerde garage voor agrotoerisme in 2008.

Vandaag legt Giovanni uit dat wanneer hij naar de flessen van zijn wijn kijkt, hij de oude wijngaard, de jonge stekken en scheuten van de wijnstok ziet. Hij ziet ook de eerste geoogste druiven, de persmachines, de tanks, de pers, de houten vaten, de botteling en de etikettering.

Ik zie mijn werk, het werk, de vrienden die me hebben geholpen, de ervaring die ze me hebben doorgegeven en het geduld waarmee ze me hebben gesteund. Het gevoel dat ik krijg als ik zo kijk, is een enorme opwinding helemaal in mijn rug, die mijn ziel diep beïnvloedt en me grote energie geeft, dezelfde energie die ik voel tijdens proeverijen als ik praat over mijn wijnen en ik besef dat de wijnen echt over mij spreken en over dit prachtige land waar we staan.

Deze energie is wat ik wil en is een van de twee redenen waarom ik een wijnbouwer ben. De tweede reden is dat de landbouw betekent dat ik mijn land voor de toekomst kan behouden, de onhandige terrasvormige velden kan blijven bewerken, de oude droge stenen muren kan herorganiseren en de oude variëteiten uit dit gebied kan herplanten.”

Wijnen

Naast de vermaarde Amarones, maken ze bij Cantina Giovanni Ederle nog meer lekkere wijnen, zoals de witte ‘Donna Francesca IGP Bianco Veronese. Deze wijn is opgedragen aan de moeder van Giovanni.

Naast de witte Donna Francesco nog de rode wijnen Valpolicella, Valpolicella Superiore, Recioto en Amarone della Valpolicella. Stuk voor stuk topwijnen uit Verona.

 

Please follow and like us:
RSS
Follow by Email
Facebook
Facebook
Instagram