Novi Ligure en Girardengo

Campionissimo

Het prachtige woord kampioen, is uitgevonden in Italië: Campionissimo! Een van de eerste renners die deze titel mocht dragen, was Costante Girardengo uit Novi Ligure. De Giro weet jaren na dato nog altijd zijn wielerhelden te eren. Is het niet door een gedenkbeeld, dan is het wel door een etappe aankomst in een geboorteplek van een oud-kampioen. In de 11e etappe trekken de renners van Emilia-Romagna naar Piëmonte en finishen ze aldaar in Novi Ligure.

Costante Girardengo en Alfredo Binda in Milaan-San Remo
Costante Girardengo en Alfredo Binda in Milaan-San Remo

Girardengo

Costante Girardengo fietste een prachtig palmares bij elkaar, dat ondanks de tussenkomst van de Eerste wereldoorlog, met 9 Italiaanse kampioenschappen, 2 Giro zeges, 6 keer Milaas-San Remo en 3 keer ‘Il Lombardia’. In feite overkwam Bartali hetzelfde lot als Girardengo met de 2e wereldoorlog. De titel Campionnisimo mag met recht voor het eerst aan Girardengo worden gegeven.

Na zijn carrière werd hij bondscoach en loodste de eerder genoemde Bartali in ’38 naar de Tour winst. In 1978 overleed Constante Girardengo op 84 jarige leeftijd.

Giro 2019

De 11e etappe op 22 mei zal gaan van Carpi (Emilia-Romagna) naar Novi Ligure (Piëmonte), waarbij de renners door het wijngebied van Altrepò Pavese (Lombardia) trekken.

Please follow and like us:
RSS
Follow by Email
Facebook
Facebook
Instagram