Cantina Carema Piemonte

Piemonte en Nebbiolo

Bij nebbiolo denk je bij Piemonte direct aan Barolo of Barbaresco, maar er is meer: Nebbiolo di Carema. Deze kleine regio ligt in het noorden van Piemonte, grenzend aan Val d’Aosta. Lokaal heet de druif anders: Picutener en Pugnet, net zoals ze in Valtellina de nebbiolo Chiavennasca noemen.

Nebbiolo di Carema

Carema-wijn is gemaakt van 100% Nebbiolo druiven en volgens de bestaande specificaties goedgekeurd in het oogstjaar 2010. Er worden 2 apellaties opgeleverd: “Carema” en “Carema Riserva”. Carema (black label) heeft een minimale verouderingsperiode van 2 jaar, waarvan 12 maanden in grote eiken of kastanje houten vaten. Carema Riserva (white label) is minimaal 3 jaar oud, waarvan 18 maanden in grote eiken of kastanjehouten vaten.

Carema
Carema

Wijn kenmerken

De kleur is robijnrood en grenst aan granaat, het boeket is verfijnd en heel karakteristiek, wat doet denken aan gemacereerde rozenblaadjes; de smaak zacht, soepel, vol van smaak; minimum 12% ABV; deze wijn heeft een vrij lange levensduur en bereikt een leeftijd van 20 tot 30 jaar, zolang de flessen maar op hun kant blijven liggen, beter als in het donker in een kelder of op een plaats met een constant temperatuurbereik. Het moet worden geserveerd bij kamertemperatuur (18-20 ° C) en mogelijk een paar uur voor consumptie worden geopend of laten bezinken in een decanter.

Carema
Carema

Wijn spijs combinatie

Carema is een bijzonder goede match met geroosterd vlees, wild, rood vlees, rijpe maar niet sterke kazen, of gedronken als “haardvuurwijn”. Zeer geschikt aan het einde van een maaltijd, samen met gedroogd fruit.

Ivrea in het Carema gebied is de startplaats van etappe 15, warbij de renners een mini-Lombardije rijden, met passages over de Muro de Sormano, Civiglio en Madonna del Ghisallo

Carema

Wijnbouw traditie

De wijnbouw in de vallei van Carema is een eeuwenoude traditie en het resultaat van hard werken is een krachtige rode wijn die door de eeuwen heen vele erkenningen heeft ontvangen. De bottelaar van paus Paul III geboren Alessandro Farnese, de auteur van een wijngids uit 1539, omschreef deze wijn als “een uitstekende drank, perfect voor vorsten en heren”. Een 16e-eeuws verdrag, de “De Vinis Italiae”, verwees naar Carema als een wijn geserveerd aan de tafel van de pausen, van de hertogen van Savoye en diende als “wijn voor gebraden vlees” aan de Franse Royals. De tijd heeft het karakter van deze wijn, bepaald door Mario Soldati “sterk en sympathiek als de zon en de steen” zeker niet verzwakt.

Carema
Carema

Terassen en Pergola’s

De terrassen worden ondersteund, maar zijn droge stenen muren en zijn gevuld met vruchtbare morainale grond die uit de bodem van de vallei is opgetrokken. Pijlers in de vorm van een afgeknotte kegel van steen en limoen zijn op de terrassen geplaatst. Rijen van wijnstokken rusten op de platte stenen “kappen” die bovenop de pilaren zijn geplaatst. In het lokale dialect is de naam voor de pergola van de wijnstok “topia” of “tupiun”, terwijl “pilun” de naam is voor de witte pilaren die het ondersteunen en
die de ongebruikelijke definitie van “Bacchus’s Tempels” (door Renato Ratti) inspireerde. Afgezien van hun landschappelijke effect, spelen deze rotsmassa’s een zeer belangrijke rol: overdag slaan ze de hitte van de zon op en geven ze ‘s nachts af, waardoor het verschil in temperatuurbereik tussen dag en nacht wordt verminderd.

Carema

Het dorp Carema ligt in een prachtige zonnige vallei ten noordwesten van Piemonte en markeert de kloof tussen Piemonte en de Valle d’Aosta. In de afgelopen eeuwen was het eerst de grens met de Galliërs en vervolgens met het Koninkrijk Bourgondië. Een van de oudste gebouwen zijn de “Gran Mason” en het huis van Ugoni. De eerste is een groot huis met drie verdiepingen, gebouwd in de vorm van een kubus uit de vroege Middeleeuwen. De laatste, ook Tour Pierre genaamd, is een complexe structuur die bestaat uit een aantal gebouwen die met elkaar verbonden zijn en worden gedomineerd door een centrale toren.
De ruïnes van het kasteel Castruzzone, het oude Castrum Ugonis gebouwd in de 12e eeuw en vernietigd in de 16e tijdens de oorlog met de Fransen, kijken uit op het gehucht Airale. Van groot architectonisch belang zijn ook twee oude fonteinen die teruggaan tot 1460 en 1575. Een andere trots voor Carema is de 18e-eeuwse klokkentoren, die oprijst naast de parochiekerk van San Martino: hij steekt 60 m hoog en wordt beschouwd als een architecturaal werk van kunst uniek in zijn soort in Piemonte.

De achtergrond van het dorp is een spectaculaire uitgestrektheid van wijngaarden die zich vastklampen op rotsachtige hellingen tot een hoogte van 600m hoogte.

Please follow and like us:
RSS
Follow by Email
Facebook
Facebook
Instagram