Tirano Valtellina 2008

Al Giro 2008 – Tirano è chiuso

Tirano 31-mei 2008

Ultimo Chilometro! Het is 13:00 en we passeren het rode vod in de straten van Tirano. In afwachting van de renners, die in een lus om Tirano over de laatste col worden geleidt, gaan we op zoek naar een lekkere hap. De lokale keuken van Valtellina is geweldig en ik wil Daniela deelgenoot maken van deze heerlijkheden. Gelukkig, alle restaurants zijn open!

De Giro is heilig

Avete una tavola per due? Domme vraag, de hele tent is leeg, iedereen staat buiten. We vragen of er iets gegeten kan worden. No, ma vuoi un bicchiere di vino? Ja ik wil wel wijn, zeker hier, maar ik wil ook iets eten, zeker hier en vooral nu! Of de restaurants normaal ook open zijn en dan niet serveren is ons niet duidelijk, maar dat de Giro leeft is een feit, de Giro is heilig. Iedereen staat buiten en praat met elkaar en het glas wijn is nooit ver weg. Uiteindelijk vinden we in een achteraf straatje een klein broodjes zaak, waar we een pannini broodje verorberen, of moet ik zeggen vermorzelen.

Valtellina Superiore

Veel bekendheid heeft de Valtellina vallei niet als het op wijn aankomt, maar de wijnen aangelegd op de noordelijk gelegen terrassen hebben een geweldige kwaliteit. Nebbiolo is de druif die aangeplant staat en bekend staat om de Barolo en Barbaresco wijnen uit Piemonte, maar de Nebbiolo delle Alpi kunnen qua kwaliteit goed mee met hun prestigieuze broers. In afwachting van de renners, genieten wij ook van een mooi glas Valtellina Superiore en zijn we onze lunch perikelen allang vergeten.

Ultimo Chilometro

Daar komen ze, of nee, daar komt ie: Emanuele Sella heeft zich losgemaakt uit de groep der favorieten en is op weg naar zijn 3e ritzege in de deze Giro, gevolgd door de oude vos Gilberto (Gibo) Simoni en Joaquin Rodriguez uit Spanje. Alberto Contador zal deze Giro gaan winnen en houdt een ruime minuut over op Riccardo Riccò.

Sfeer

Zoals zo vaak bij een wielerkoers zijn de renners zo voorbij, maar bij de Giro is een etappe een hele dag te beleven. Iedereen komt naar buiten, praat met elkaar. Werk wordt neergelegd en het is lang wachten op de (lokale) matadoren, om daarna nog lang na te vieren. In Tirano werden nog volop flessen ontkurkt en was de sfeer geweldig. Wij zaten ondertussen alweer op een onvermijdelijke veerboot, naar Bellagio!

 

Please follow and like us:
RSS
Follow by Email
Facebook
Facebook
Instagram