Sanctuario del Ghisallo

Al Giro 2008 – Madonna del Ghisallo 2

Museo del Ghisallo

In het verleden bezocht ik geregeld een museum, aan de arm gesleurd door mijn ouders, of met school. Niet dat ik het niet boeiend vond, want geschiedenis boeit enorm, maar uit eigen gelegenheid ging ik nooit. Mijn tijd stak ik liever in een looptraining. Hier op de top van de Ghisallo is het totaal anders, dit museum heeft een aantrekkingskracht op mij.

Wielerhistorie

Voor het sanctuario word je verwelkomd door de 2 grootste wielerhelden die Italië heeft voortgebracht: Coppi en Bartali. Niet in levende lijve, maar in de vorm van 2 prachtige standbeelden. Fietsen van oude wielerhelden, zoals Merckx en Gimondi, hangen hoog boven in de kapel, evenals de vele wielertruitjes en relikwieën. Indrukwekkend, zeker als je de historie achter de tragiek van sommige renners kent.

Fabio Casartelli

Ondanks dat er veel herinneringen ophangen aan il Pirata, en dat mij ook beïndrukt, is er een fiets dat mijn aandacht trekt. De fiets van Fabio Casartelli. Voor eeuwig bekend als de renner die tijdens de afdaling van de Portet d’Aspet het leven liet in de gevaarlijke afdaling. In de afgelopen Tour de France ging heel even de gedachte terug naar hem, door een doodsmak van Philippe Gilbert, die gelukkig nu weer fit op de fiets zit. Erik Breukink stond erbij, keer er huiverend naar, en reed in een roes de etappe uit. Erik was bang, bang voor wat er met Fabio gebeurd was. Zijn angst werd werkelijkheid, Fabio was niet meer.

 

Olympisch kampioen

Dat Fabio bekend werd door deze val heeft vooral te maken met zijn leeftijd, hij was pas 25, maar had een mooie carriere voor zich. Hij werd in 2002 in Barcelona Olympisch kampioen op de weg, waar hij Erik Dekker versloeg. De carriere van Erik Dekker kennen we allemaal nog, die van Fabio hebben we nooit mogen ervaren!

Please follow and like us:
RSS
Follow by Email
Facebook
Facebook
Instagram