Al Giro 2008 – Madonna del Ghisallo

Bellagio 25-mei-2008

In 2008 hadden mijn vrouw en ik een mooie vakantie geregeld aan het Como meer. Bellagio helemaal in de punt van het schiereiland van het Comomeer wordt onze bestemming. Aangezien we nog geen kinderen hadden, konden we vroeger gaan, rustigere periode en kans om de Giro d’Italia te zien passeren.

Il Lombardia

De route is dan nog niet bekend, maar Bellagio zou me toch enige Giro-en wielerhistorie opleveren. Even buiten Bellagio begint de klim van de Madonna del Ghisallo, bekend van de wielerklassieker Il Giro di Lombardia, maar ook vanwege de kapel op de top: Sanctuario del Ghisallo.

Beklimming 1

Als fervent hardloper neem ik me voor de Madonna del Ghisallo hardlopend te bedwingen. Alsof in een koers, loop ik (wiel-)renner na renner voorbij. De veelal oudere Italianen kijken me vol ontzag aan en de superlatieven worden niet gemeden. Geweldig hoe gesoigneerd deze oude mannen op hun dure Bianchi’s rondrijden. Vlak voor de top draai ik om!

Beklimming 2

Mijn liefde voor het wielrennen heeft me nooit echt naar de fiets gedreven, hardlopen gaf me voldoende als sporter, maar hier in Bellagio is de drang om de Ghisallo fietsend te bedwingen te groot. Mijn vrouw en ik huren een ATB, zij draait na de eerste heuvel om, dat schakelen is toch te moeilijk, terug naar het zwembad! Ik besluit alleen de klim te doen, met halfvolle banden. Eenmaal op de klim, word ik terug de coureur op dat kleine koersfietsje en wil ik iedereen inhalen. Wederom maak ik gehakt van de lokale matadoren, dit keer geen superlatieven. Vlak voor de top draai ik om!

Beklimming 3

Dit keer ga ik voor de top. Ik neem de auto en mijn vrouw fungeert als ploegleider om me mentaal te ondersteunen. Op de top ligt de ultieme beloning, een schat aan wielerhistorie wat ik niet mag mislopen. Natuurlijk halen we nog oude renners in, maar de interactie is verdwenen achter een gesloten raam. Ontzag is er nog, maar nu voor hen! Vlak voor de top schakel ik terug en net na de top zien we de beloning: het Sanctuario del Ghisallo, of zoals het nu door het leven gaat: Museo del Ghisallo

Lees ook Al Giro Madonna del Ghisallo 2

 

Please follow and like us:
RSS
Follow by Email
Facebook
Facebook
Instagram