Giro Rosa 2019

Giro Rosa 2019

In navolging van de presentatie van de Giro voor de mannen is ook een tipje van de sluier opgelicht voor de route van de Giro d’Italia Internazionale Femminile Elite bekend gemaakt, kortweg de Giro Rosa. De 1e etappe en de 2 laatste etappes zijn bekend gemaakt in Udine, gelegen in Friuli-Venezia-Giulia. Niet vreemd dat de presentatie dan ook etappes presenteert die grotendeels in deze provincie zullen worden verreden.

De 30e editie van de Giro Rosa zal starten in Piemonte op 5 juli met een heuvelachtige Team Tijdrit van 18km. Deze wordt verreden tussen Cassano Spinola and Castellania, geboorteplaats van de legendarische kampioen Fausto Coppi, geboren in 1919, 100 jaar geleden. Net als in 2018 met historische finishes op de Monte Zoncolan, prachtige zege van Annemiek van Vleuten, en in Cividale, Friuli zal weer de beslissing brengen: Maniago zal de finish zijn van etappe 8. Een dag later is er de etappe Gemona del Friuli – Chiusaforte (Malga Montasio): 125.4 kms met een finish bergop naar een hoogte van 1544 meter, een erg zware klim (max 20%, gemiddeld 8.1%). Deze klim zat ook in de route van de Giro d’Italia 2013 van de Elite mannen.

Etappe 10, de laatste etappe, zal gaan van San Vito al Tagliamento en Udine 118.6km en de finale heeft een korte kasseienklim naar het Kasteel van Udine. Hier zal ook de finale ‘Maglia Rosa’, worden uitgereikt en de trofee van de 30e Giro Rosa.

Gavia

Meer informatie zal nog bekend worden, maar er sijpelt ook al nieuws uit dat de dames een etappe naar de gevreesde Gavia gaan beleven. Gelukkig is de Gavia in juli minder snel vol met sneeuw, zodat we dit soort heroïken niet hoeven te verwachten, maar deze berg straalt sowieso al ontzag uit en zal normaal een kolfje naar de hand van Giro Rosa winnares van 2018 zijn, Annemiek van Vleuten. We hopen vanuit onze positie dat ze weer sterk terugkomt en opnieuw voor de eindzege kan gaan rijden in Italië.

Astoria Vini zal net als bij de Mannen zorgen voor de mousserende wijnen op het podium van de roze ronde!

Historie:

30 jaar Giro Rosa. In 1988 werd de eerste editie gewonnen door Maria Canins. Recordhoudster is Fabiana Luperini met 5 eindzeges. De laatste jaren is het echter vooral een Nederlandse ronde. Marianne Vos (2011,2012,2014), Anna van der Breggen (2015,2017) en Annemiek van Vleuten (2018) hebben de ronde gewonnen.

Bronnen artikel

Website Giro Rosa

Website TuttoBici

Wielerflits

Total Womens Cycling

Please follow and like us:
RSS
Follow by Email
Facebook
Facebook
Instagram